Bryggdag – ”Andy Pale Ale”

Har idag försökt lära ut det jag kan till en bryggintresserad kompis. Bryggningen gick relativt smidigt och jag passade samtidigt på att prova lite nya saker.
Bland annat så krossade vi lite munichmalt ”för hand”  med hjälp av kavel och mortel. Det var kanske inte det smidigaste jag varit med om och vi får väl se hur slutresultatet blir, men ett vettigt alternativ om man inte har någon maltkvarn.

Nytt var också isolering med liggunderlag vilket definitivt bidrog till en jämnare mäsktemperatur. Tyvärr så klantade jag mig lite och smälte bort litegrann av liggunderlaget på spisen. Nästa gång tror jag att jag tar av det innan kokning 🙂

Dessutom la vi alla humlegivor i nylonpåsar för att undvika skräp i vörten. Det kommer jag nog att fortsätta med. Vörten tenderar alltid att sätta igen saftsilen jag brukar använda annars.

Men den största förändringen var definitivt vörtkylaren – som fungerade utmärkt! Kylde 20 liter vört på runt 20 minuter (ska klocka det nästa gång), jämfört med det tredubbla när man sänker ner kitteln i ett badkar med kallt vatten. Tror faktiskt att åtgången av kylvatten även är mindre, trots att det är en hel del som bara strömmar rätt igenom värmeväxlaren.

IMG_20160714_215653

Vört in 100°C - vört ut 22°C
Vört in 100°C – vört ut 22°C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.